Xtra

NJCH Fantins Xtra

Foreldre: Herkules / Fantins U-2

Født 01.09.2008
Reg.nr. NO24327/08
Farge Hvit/lever
Høyde 42 cm
HD FRI A
DNA test for
Progressive Retinal Atrophy (Cord1)
Clear of the CORD1 mutation, Ikke affisert, Ikke bærer
Øye lyst ECVO UA 12.09.2011
Øyne Gonoskopi UA 12.09.2011
Valpekull Fantins BB-kull, født 30.01.2012
BILDER av XTRA Klikk her for bilder under tekstblokken
RESULTAT m/ dommer kommentar Se nederst på siden

Xtra

Når denne kombinasjonen ble planlagt var det en selvfølge at vi skulle beholde en valp. Vi hadde ønsket å bruke Herkules ”Culle” i mange år, og nå hadde vi endelig en tispe som passet. Xtra var den først fødte i kullet og idet jeg tar i henne for første gang, sier jeg: det blir denne vi skal beholde. Og slik ble det.

Litt om Herkules (BB-kullets far): ”Culle” var en hannhund vi beholdt som parings valp etter Fantins Dirty Trick og Jaktfalkens Penny. Han ble trent for jakt og prøve premiert i AK før han var 1,5 år gml. I puberteten ble det for stor gnissing mellom far og sønn til at det var praktisk mulig å ha begge under samme tak. Han ble testet på politiets treningssenter for tjenestehunder og fikk topp resultat på testen. Han ble godkjent som narkotikahund og tjenestegjorde i Kriminalomsorgen til han gikk av med pensjon i 2009. Han høstet stor heder for en utrolig utholdenhet og arbeidskapasitet. Han ble nr.2 i Nordisk Mesterskap for Narkotikahunder i Danmark 2007. Han har hele tiden vært en like god familiehund som tjenestehund. Endelig hadde vi en tispe som passet slik at vi fikk tatt vare på Fant’s utrolige jaktegenskaper, samarbeidsvilje og temperament.

2010 Xtra er en kontaktsøkende og herlig hund. Hun tar innlæring raskt og er samarbeidsvillig. i september, debuterte hun på Apport prøve i BK og ble Godkjent på første forsøk, 14 dager senere debuterte hun på Skogsfuglprøve i Jondalen med 1.premie i BK (begynnerklasse) Kritikken lyder: En ung lovende jakthund som i dag leverer et perfekt arbeid for klassen.
2.okt. starter hun på sin første jaktprøve på utsatt vilt, Fasan og Rapphøns. Nok en 1.premie og glimrende kritikk.
Høstens store opplevelse er Rugdeprøve i Rogaland. Xtra var påmeldt både lørdag og søndag. De to svenske dommerne syntes hun fortjente å komme i viltkontakt og ga henne utvidet søk tid, men dessverre, fugl fant vi ikke. Ved kritikk opplesing beklaget begge at hun ikke kunne få premie pga. manglende viltkontakt, men de syntes hun fortjente en Gullkantet 0 !
Med få tellende prøver ble hun allikevel nr.5 på listen over Årets Jaktspaniel i sin debutsesong !

2011 Xtra fikk ved første forsøk godkjent apport prøve i både AK og EK og starter på høstens første prøver i AK. På skogsfuglprøven ved Kongsberg kom ingen av de 11. startende i viltkontakt terrenget var “svart”. På prøvene senere på høsten på Skiptvet gikk hun til premiering begge dager og med 1 AK tok hun steget opp i EK (Eliteklasse) På Rugdeprøvene i Rogaland ble det heller ingen viltkontakt, noe som gjaldt de fleste. De fleste av årets prøver var på naturlig forekomst av vilt. Når det knapt er vilt i prøveområdet og hundene ikke får viltkontakt blir det heller ikke premiering men vi gleder oss over gode kritikker som sier mer om hundens arbeid enn en premiegrad. Til tross for manglende viltkontakt på de fleste prøvene ble hun allikevel Årets Jaktspaniel nr.5.

2012 Xtra har blitt mor, 30/1 fødte hun 9 valper. Hun er en strålende hundemor og vi beholder en liten hannvalp, Buddy. På høsten debuterer hun på jakt og samarbeider optimalt. I tillegg har hun deltatt på Årets jaktprøver og der hvor hun har hatt viltkontakt har hun gått til premiering. Det er små marginer når det gjelder premiering i EK (Eliteklasse), På Støren ble hun trukket for litt uro, noe som skjedde etter at fuglen var fløyet, hun sto men ble noe urolig da hagla klikket og ingenting skjedde. Det skal lite til for å redusere premieringen i EK.
På prøvene i Rogaland ble det for første gang skutt Rugde for henne. Det er 2 prøver i løpet av en helg og Xtra vokste med oppgaven og taklet terrenget som om hun aldri hadde gjort annet enn å “fyke” opp og ned stupbratte bergvegger og balansere på hyller. Søndagens dommer var full av lovord, hun var den beste av alle hundene han hadde sett på rugdejakt. Hun fortjente høyeste pris men kunne dessverre ikke gå til premiering på grunn av manglende viltkontakt..
Selv var jeg strålende fornøyd med Xtra som av 2 dommere denne helgen fikk de beste kritikker man kunne ønske seg. Skytterne var enige med dommeren så søndag ble hun skytternes valg av jakthund og fikk hedersbetegnelsen GUNS CHOICE. Det er en fornøyelse både å jakte med Xtra og føre henne på prøver. Xtra er igjen blant de beste og blir Årets Jaktspaniel nr.3

2013 En begredelig prøvesesong, det var vilttomt “svart” i praktisk talt alle terreng det var arrangert prøver. Unntaksvis var det 1 maks 2 ekvipasjer som hadde viltkontakt.  Xtra var uheldig med tildelt terreng, men fikk hun viltkontakt gjorde hun jobben og var igjen på Årets Jaktspaniel Liste – nå som nr.5

2014 På jaktprøven i Rogaland denne høsten gikk hun det beste feltet jeg noen gang hadde sett, og dommeren ga henne uforbeholden ros. Hun fikk viltkontakt, forholdt seg rolig og fuglen ble felt! Den eneste felling av 19 fugl denne helgen. Med en apport nå så var hun klar for Jaktchampionat, og med høy premiering ville hun også blitt Årets Jaktspaniel. Spenningen var til å ta og føle på da hun ble sendt ut for å hente felt fugl. Så er det på prøve man opplever det som aldri skjer på trening, det helt uforståelige, for første gang noensinne apporterer/henter hun ikke viltet og jeg forsto ingen ting. Hun fant fuglen, sto og så på den men ville ikke ta den… Hvorfor???
Xtra ble satt i bilen og mens jeg pakket, kastet hun opp! På veien hjem kastet hun opp kontinuerlig – noe var åpenbart galt så dagen etter bar det til veterinæren. Hun var syk. Rødt og betent strupehode og svelg . Ikke rart hun ikke ville apportere. Etter 10 dager på antibiotika var hun igjen seg selv. Hva hun hadde fått i seg vet vi ikke, at hun ble frisk var det viktigste, men du verden for et resultat det kunne ha blitt. Vi får satse på neste år.

2015  Nok en sesong hvor det var vilttomt på de fleste prøvene. I og med at Xtra jobber så utrolig bra både på jakt og på prøver ønsket vi så inderlig at hun skulle få den ene premien hun manglet for å bli NJCH så vil meldte på i håp om en prøve i terreng med vilt.
Ingen viltkontakt, ingen premie, uansett hvor godt hunden arbeider. Det ble mange gode kritikker, men med manglende viltkontakt så hjelper ikke det. På den ene prøven på Hemnes hvor hun faktisk hadde 2 viltkontakter klarte jeg å ødelegge det hele ved å rope Sitt!, i stedet for å fløyte/plystre! At det går an, det er ikke tillat å bruke stemmen i EK, hvorfor jeg plutselig sier noe, når jeg ellers aldri gjør det vet jeg ikke, men når muligheten til den premien vi ønsket så inderlig var tilstede, klarte jeg å ødelegge det selv. Det skal ikke være enkelt…
Med et helt nedslitt kne var det bare så vidt jeg klarte gjennomføre, men da det ble satt opp en prøve på Jæren helgen før jeg skulle legges inn til operasjon for kneprotese, satte vi oss i bilen og kjørte. Siste mulighet dette året og VI KLARTE DET – HURRA!!
Hun fikk nok en 1EK og da skytteren traff og hun apporterte perfekt, ble det den nødvendige apport av nyskutt vilt som må til for et Norsk jaktchampionat. Når kneet fungerer skal vi på utstilling – går det som vi ønsker kan Xtra titulere seg NJCH – er det noen som fortjener det, er det det henne.

2016 Det er mai og utstilling i Tønsberg, den har vi meldt oss på. Vi trenger kun en lav premiering; Sufficient, for kravet til Jaktchampionatet når all premiering på Jaktprøver er innfridd. Kneet fungerer ikke godt nok til at jeg kan løpe i ringen, men jeg har vært heldig å få hjelp. Så kom dagen og Xtra gikk som en klokke med handler Marianne Ullebø, Alt klaffet og hun fikk atskillig høyere premiering enn jeg hadde kunnet drømme om, nemlig Very Good! Kritikken var helt strålende og dommeren sa at både hun og Vidda, som også var med, var 2 meget gode typer Jaktspaniel.
Vi lykkes på første forsøk – jeg var så glad at jeg måtte gå i bilen å være for meg selv noen minutter. OG Xtra fortjente dette så inderlig vel, hun har jobbet intenst og utholdende uansett om det er vilt eller ikke i terrenget, alltid på’n i tilfelle det skulle finnes noe. I tillegg er hun en herlig familiehund.
Det ble kun 2 jaktprøver denne høsten da jeg ble alvorlig syk, allikevel er hun på pallen sammen med datteren. NJCH Fantins Bird Bagger ble Årets Jaktspaniel og NJCH Fantins Xtra ble nr. 3!   For et år!  Mor og datter, begge Jaktchampion og begge topper listen Årets Jaktspaniel 🙂

2017 Noen år kjennes som de kun har “skjær i sjøen” Ingen jakt denne høsten og kun en jaktprøve – NM! Xtra var forhåndskvalifisert så vi meldte på, dog uten entusiasme, det var for mye annet denne høsten. Utmerket arbeid, tar opp en løpe, jeg bryter den, hun finner ny fugl får den på vingene og sitter ! Fuglen felles på den andre siden av en bekk med tett vegetasjon på begge sider. Jeg så ikke nedslaget, plassen hun skulle sendes fra var tett, jeg så ikke den andre siden og fikk ikke gitt en god dirigering. Hun går over men ikke langt nok inn i terrenget på motsatt side. Prøven brytes av dommer.
Ved jegermiddagen om kvelden forteller dommer Jeremy Organ meg at han likte hundens arbeid svært godt, hun var systematisk og effektiv og hele tiden innenfor korrekt avstand, lydig og samarbeidsvillig. Hun feilet i apporten, med god kritikk lever vi godt med. Xtra er godjenta og nå har hun også fått barnebarnet Hera i flokken som hun nok vil oppdra og vi har fått nok en hund i huset.

2018-2021 Xtra er en moden og herlige familiehund og turkamerat. Hun er med på jakt men starter ikke lenger på jaktprøver. Hun er frisk og rask.

2022-2023 Vi har en sprek 14 år gammel hund, ettersom flokkens tidligere leder er borte, har hun tatt ansvar og holder god orden på flokken. Hun får litt smertestillende pga. artrose i høyre albue, men er med på alle turer og spurter i godt tempo og har lovet oss å bli urgammel 🙂

Dato Sted Prøvetype Resultat Kort utdrag av Dommer kritikk
14.10.2017 Hemnes NM Jaktpr. Fasan 0 EK Effektivt søk, stor intensitet, ro i viltkontakt, fuglen felles bak høye trær, nedslag markeres ikke. Dirigeres men feiler og finner ikke fuglen. Prøven avbrytes.
04.12.16 Jæren Jaktpr. Rugde 2 EK En god jakthund som trekkes for noe uro i fuglesituasjonen. Perfekt apport og avlevering.
18.09.16 Kongsberg Skogsfuglprøve 0 EK Bra utført arbeid men ingen viltkontakt denne dagen.
17.09.16 Kongsberg Skogsfuglprøve 1 EK En bra Jakthund som er behagelig att jaga över. Visar god stadga, snabb apport med bra grepp, førs med små medel. Prøvens beste hund
21.05.16 Tønsberg UTSTILLING Very Good Strong muscular condition. Very good eye & expression. A little wide in front. Excellent ribs. Moved very well. Correct ear shape and set. Correct coat
05.12.15 Jæren Jaktpr. Rugde 1 EK En utmerket jakthund som viser større forstand i fuglesituasjonen enn alt personell som er i hundens følge. FELT FUGL!
06.11.15 Sokndal Jaktpr. Rugde 0 EK En erfaren hund som jakter inn i kratt, opp bratte fjellskråninger og ned skrenter i godt, stille samarbeid med fører. Finner dessverre ikke fugl og kan derfor ikke premieres.
6-8.11.15 Åsvoll Jaktpr. Rugde 0 EK En rutinert og erfaren hund som jakter i fin kontakt med fører. Finner ikke fugl i dag og kan derfor ikke premieres.
01.11.15 Hemnes Skogsfuglprøve 0 EK Gjør en utmerket blindapport på felt overflyger. Støter fugl i tett kratt, er fast, men situasjonen er ikke jaktbar och teller derfor ikke. Utmerket fart og stil, en hund som arbeider hardt. Får ikke flere viltkontakter og kan derfor, dessverre, ikke premieres.
31.10.15 Hemnes Jaktpr. Uts. fugl 0 EK Stor arb. lyst och god viltfinner, finner fugl i 2 forskjellige terreng. Prøven ødelegges av førerfeil!!!  (rop)
13.09.15 Kongsberg Skogsfuglprøve 0 EK En gjennomarbeidet tik som inte kan gå til pris pga.  manglende viltkontakt.
12.09.15 Kongsberg Skogsfuglprøve 0 EK En hund som fremviser et eksemplarisk søksarbeid, men som dessverre ikke kommer i fugl.
16.11.14 Sokndal Jaktpr. Rugde 0 EK En erfaren hund som viser imponerende søk arbeid og naturlig viltfinnerevne, men mislykkes dessverre i sitt apportarbeid i dag. (Xtra kastet opp og var syk på hjemtur, det viste seg at hun hadde halsbetennelse)
15.11.14 Sokndal Jaktpr. Rugde 1 EK En meget god jakthund som gjør et arbeid som kvalifiserer til høyeste premie.
04.10.14 Skiptvet Jaktpr. Fasan 1 EK En hund som utfører sitt arbeid til høyeste premiering.
14.09.14 Kongsberg Skogsfuglprøve 0 EK Erfaren hund med god jaktlyst, utmerket terrengdekning. Har dagens BESTE SØK men kan ikke premieres pga. manglende viltkontakt.
24.08.14 Sokna Skogsfuglprøve 0 EK Rutinert tispe som gjør et svært bra arbeid. Kan dessverre ikke kan premieres pga. manglende viltkontakt. Årets Jaktspaniel nr.5
03.11.13 Birkeland Jaktpr. Rugde 0 EK En ivrig jakthund med god samarbeidsvilje som dessverre ikke finner fugl i dag.
02.11.13 Birkeland Jaktpr. Rugde 2 EK En bra jakthund som også apporterer fugl felt for annen hund. Trekkes noe for redusert fart i et av slippene.
28.09.13 Aurskog Skogsfuglprøve 0 EK En hund som jakter fornuftig men som ikke finner fugl. (Ingen hadde viltkontakt på prøven)
21.09.13 Kongsberg Skogsfuglprøve 0 EK En hardtarbeidende hund som utfører arbeidet meget bra, men som dessverre ikke får viltkontakt.
15.09.13 Støren Skogsfuglprøve 0 EK Flott tempo, god bredde, Markerer vitring. Et fornøyelig følge, hadde fortjent fugl i dag.
14.09.13 Støren Skogsfuglprøve 0 EK Hunden arbeider med meget stor fart, intensitet og stil og gjennomsøker alle terrengavsnitt. En hund som kun mangler viltkontakt for høyeste premiering. Ble skytternes valg: GUNS CHOICE og ÅRETS JAKTSPANIEL NR. 3
04.11.12 Birkeland Jaktpr. Rugde 0 EK Meget bra søk og samarbeid. Hunden er fast når Skytter trår opp fugl og bommer. Situasjonen regnes ikke som viltkontakt for hunden. Meget bra arbeid. Hunden hadde fortjent å vise fuglearbeid.
03.11.12 Birkeland Jaktpr. Rugde 2 EK Fortjener høyeste premiering, men trekkes noe pga misforståelse ved avlevering.
30.09.12 Skiptvet Jaktpr. Fasan 2 EK Finner død fugl og avleverer til fører. Får ny viltkontakt er fast og gjør et flott apportarbeid. Kunne ønsket enda bedre terrengdekning for å gå til høyeste premiering.
29.09.12 Skiptvet Jaktpr. Fasan 3 EK Fin fart, stil og bredde. Fast i viltkontakt, nøler noe før hun reiser viltet.
23.09.12 Kongsberg Skogsfuglprøve 0 EK Meget bra feltarbeid, hadde fortjent viltkontakt.
16.09.12 Støren Skogsfuglprøve 3 EK En god jakthund, noe uro i fuglekontakten reduserer premien. <b> Årets Jaktspaniel nr. 5</b>
30.10.11 Birkeland Jaktpr. Rugde 0 EK Gjør et premieringsverdig arbeid, men finner dessverre ikke fugl
29.10.11 Birkeland Jaktpr. Rugde 0 EK Bra jaktlust o stil, førs med små medel, finner ikke fugl.
08.10.11 Skiptvet Jaktpr. Fasan 1 AK Systematisk søk, god kontakt. Ro i 2 viltkontakter + kastapport. Meget bra apportering og avlevering
01.10.11 Skiptvet Jaktpr. Fasan 2 AK Noe ujevnt tempo, ellers bra arbeid. Rolig i viltkontakt og fin apport/avlevering
19.09.11 Kongsberg Skogsfuglprøve 0 AK Et solid arbeid men dessverre ingen viltkontakt.
19.06.11 Kongsberg Apportprøve GK. EK En konsentrert hund som utfører sitt apportarbeid på en utmerket måte.
19.06.11 Kongsberg Apportprøve GK. AK En hund med god apporterings lyst og god markeringsevne.
31.10.10 Birkeland Jaktpr. Rugde 0 BK Ung springer som utvisar store kvaliteter, føres med mycket små medel
30.10.10 Birkeland Jaktpr. Rugde 0 BK En riktig duktig hund som hadde fortjent viltkontakt. Førs mycket ljudløst!
03.10.10 Skiptvet Jaktpr. Fasan 2 BK En ung, god men uerfaren hund som trekkes for slapp avlevering av apport.
02.10.10 Skiptvet Jaktpr. Fasan 1 BK Debut på prøve med utsatt fugl. En meget lovende jakthund, utmerket apport.
18.09.10 Jondal Skogsfuglprøve 1 BK Debut på skogsfuglprøve. Ung lovende jakthund som leverer perfekt arbeid for klassen
08.09.10 Siggerud Apportprøve GK. BK Debut apportprøve – Villig i vann, rask apport og korrekt avlevering.